Modem vs Router: Vad är skillnaden?

Här är en snabb översikt över modem och routrar, hur de fungerar tillsammans för att ge dig en trådlös anslutning och vad som skiljer dem åt.

När det är dags att konfigurera ett Wi-Fi-nätverk hemma, är det viktigt att veta exakt vilken typ av utrustning du behöver. Allt börjar med två redskap egentligen: ett modem som tar internet in i ditt hus och en router som leder internetanslutningen till datorer, surfplattor, mobiltelefoner och andra anslutna enheter du har till hands. Dessa två enheterna arbetar således tillsammans för så du får en fantastisk upplevelse kring allt som finns att ta del av på internet.

Nedan finner ni en översikt av modem respektive router, inklusive vad du ska leta efter och varför det vanligtvis är bättre på att välja ett separat modem och router istället för en hybridenhet.

Vad är ett modem?

Ett modem och även en router finns där.
Credit: Wikipedia

För att få internet in i ditt hem behöver du ett modem. Modemet (modulator-demodulator)  är en enhet som ansluter till din internetleverantör (ISP) för att utnyttja all internatkapacitet. Anslutningen görs via en kabel (för kabel- eller fiberinternet) eller telefonlinje (ADSL) utanför ditt hus som ansluts till baksidan av ditt modem. Ditt modem delar sedan denna anslutning med en dator eller en router via en Ethernet-kabel.

Flera Internetleverantörer erbjuder både kabel- och fiberalternativ, så det kan vara svårt att avgöra vilken typ av modem du behöver för just din internettjänst även om du bara tittar på en leverantör. Om du känner dig osäker så behöver du inte oroa dig där direkt, då din internetleverantör kommer att berätta vilken typ av modem du behöver för att tjänsten ska kunna fungera.

Vad är en router?

Bilden föreställer en router
Credit: Pixabay

Du kan ansluta till internet med bara ett modem så länge du tycker det är OK att ansluta din enhet direkt till Ethernet-porten. Men om du önskar få internetuppkopplingen till hushållets samtliga enheter, som bärbara datorer, stationära datorer och smartphones på samma gång behöver du en router. Routrar ligger vanligtvis platt och har antenner som sticker ut ur dem.

Routern ansluter till ditt modem via en Ethernet-kabel och fungerar som en lösning/koppling mellan ditt internet och hemnätverket. När du har anslutit dina enheter till routern, så sänder den ut modemets nätverkstrafik åt enheterna, antingen via Ethernet-kablar eller trådlöst via Wi-Fi (det är alltså vad antennerna är avsedda för). Routern fungerar också i den andra riktningen genom att dirigera data som skickas från din dator tillbaka till webben.

Modem vs router?

Många tror att din router och modem är i princip samma sak. Men det är värt att känna till skillnaden – särskilt om du bryr dig om att förbättra din internetuppkoppling eller om du upplever problem med din anslutning eller ditt hemmanätverk. Nu när du vet att routern är det som leder Wi-Fi-signaler kan du förbättra och utöka ditt hemnätverk genom att placera den på en central plats bort från elektroniska apparater.

För att summera lite övergripande:

ModemRouter
Förser ditt hem med internetFörser era enheter med internet
Har en publik IP-adressTilldelar lokala IP-adresser
Använder sig av WAN-nätverkSkapar ett LAN-nätverk
Modem vs router förklarande bild
Credit: Softwarehelp

En kommentar

Kommentarer är stängda.