Vad är ett modem?

Låt oss återgå till modemets grunder för en sekund. En del av er minns säkert det nostalgiska uppringningsljudet när Internet först kom ut (Ljudet kan höras här!). Det ljudet var ditt modem som startade och försökte ansluta dig till internet. Liksom all annan teknik har dagens modem utvecklats enormt mycket och ger dig nu en mer stabil och pålitlig anslutning än tidigare. Men vad är ett modem egentligen? På denna sida tittar vi lite nämre på detta.

Modemet tar signalerna som kommer från din Internetleverantör alternativt ISP och översätter signalen till en internetanslutning för din Wi-Fi-router att sända. På en grunläggande nivå ger ditt modem dig tillgång till webben, men det kan också göra en enorm skillnad i effektiviteten i ditt Wi-Fi-hem.

Ett modem är alltså en låda som ansluter dina enheter till Internet med hjälp av kablar. Till skillnad från en router ger ett modem inte ditt hem Wi-Fi-anslutning, utan det är en router som gör detta jobb. Ett modem fungerar nämligen som en digital översättare, tar en informationssignal från dina kabel-, fiber- eller telefonlinjer och gör den tillgänglig för din dator att ansluta via en ethernet-kabel.

Bilden innehåller ett modem från back in the days.
Credit: flickr.com

Olika typer av modem

Det finns i princip tre typer av modem: kabel,  ADSL (DSL) och så kallad DIAL-up. Kabelmodemet använder så kallade koaxialkablar som ansluter till baksidan av modemet, boxen i väggen eller på kabelboxen. Den här typen av modem levererar höghastighetsinternet till din enhet.

DSL och uppringda modem använder istället en kabel som ansluts till din telefonlinje. Med ADSL kan du dock fortfarande använda din fasttelefon när du är ansluten till internet, detta var en problem tidigare långt tillbaka. Fiberteknik kräver i regel inte ett modem för sin internettjänst.

Modemet tar alltså emot information från din Internetleverantör via telefonlinjer, optisk fiber eller koaxialkabel i ditt hem (beroende på din tjänsteleverantör) och konverterar den till en digital signal.

Vad ett modem kan göraVad modem inte kan göra
Ansluta till din Internetleverantör (ISP)Skapa ett lokalt nätverk
Konverterar signalen från dem till en universell signal som din dator kan använda.Skapa WiFi-nätverk
Förse en dator med InternetFörse flertalet enheter med internet